Sinoć je u prepunoj prostoriji Biblioteke „Alija Isaković“ u Gradačcu promovisan roman „Đeneral na bijelom konju“, aura Ramiza Salihovića.

Prisutne je u ime domaćina pozdravio Husein Kujraković, direktor Biblioteke, a uloga medijatora pripala je bibliotekarki Mirsi Šarić. U ime izdavača i promotora obratio se Šimo Ešić, a detaljniju analizu dao je Nurija Delić.

Ramiz Salihović, pjesnik, pripovjedač i romansijer, koji od početka svog književnog rada razvija i njeguje prepoznatljiv put ka postmodernističkom diskursu, kako samim promišljanjem smisla i vrijednosti književnog teksta tako i njegovim stvaranjem. To se posebno potvrđuje u njegovoj knjizi priča „Priče sa broda Titanik“(2008) i romanu „Očev testament“ (2013) a nastavlja se u rukopisu romana „Đeneral na bijelom konju“. Umjetničku vrijednost, posebno autorove proze, krunisalo je više književnih nagrada za pripovijetke, koje su uvrštene u antologije i izbore priče.

„Kažu da djeca u Bosni osijede u dobi od jedanaest godina, a glavni junak Salihovićevog romana „Đeneral na bijelom konju“ osijedi u toku jedne noći u dvadeset i drugoj godini života. Ubijaju nas posljedice rata, nakon što je oružje stalo, iako mislimo da smo preživjeli. Zato književnost u Bosni i Hercegovini i jeste svjedočenje o stradanju, o posljedicama u miru, što potvrđuje i roman „Đeneral na bijelom konju“. U temelju ovog romana ugrađen je antiratni stav, suprotstavljanje mržnji, nasilju i diskriminaciji. Sadržajno i tematski oslanja se na autorove knjige „Priče sa broda Titanik“ i „Očev testament“. Trideset poglavlja romana naslovljena su a neka od njih mogu funkcionisati kao posebne priče, koje su na zanimljiv način umrežene u širu romanesknu cjelinu romana odrastanja i traganja za vlastitim identitetom mladića Bekira Begovića, koji je sin mlade slikarke Fate sa Dobora, u toku rata silovane od strane četnika. Čitav roman snažna je unutrašnja drama dječaka Bekira Begovića koji odrasta među vršnjacima opterećen uvredama, udarcima i stigmom „četničko kopile“ pa zlostavljan traga za istinom o sebi i svojim biološkim roditeljima“, navodi Zejćir Hasić u recenziji ovog romana.

GIP/Biblioteka “Alija Isaković”