Tri osobe lišene slobode zbog krivičnog djela Organizovani kriminal

Tri osobe lišene slobode zbog krivičnog djela Organizovani kriminal

Dana, 23.07.2019.godine, nakon niza istražnih mjera i radnji, poduzimanih tokom dužeg vremenskog perioda, od strane policijskih službenika Uprave policije MUP TK-a/Sektora krim. policije – Odsjeka za borbu protiv privrednog kriminaliteta i korupcije, u saradnji sa Kantonalnim tužilaštvom Tuzlanskog kantona, a postupajući po naredbi Kantonalnog suda u Tuzli, izvršeni su pretresi prostorija i vozila, na području Lukavca i Tuzle, koje koriste osumnjičeni: P.M., rođen 1956.god., suvlasnik i predsjednik Nadzornog odbora u pravnom licu “Gikil” d.o.o. Lukavac, R.D. rođen 1971.god., član Nadzornog odbora “Gikil” d.o.o. Lukavac i P.B., rođen 1963.god., Generalni direktor pravnog lica “Gikil” d.o.o. Lukavac, sva trojica državljani Indije.

Prilikom pretresa, pronađeni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni, tablet, notesi, razna dokumentacija i drugi predmeti koji se dovode u vezu s izvršenjem više krivičnih djela. Određena dokumentacija izuzeta je i iz službenih prostorija pravnog lica “Gikil” d.o.o. Lukavac.

Nakon izvršenih pretresa, te izuzimanja određenih predmeta i dokumentacije, navedenim licima je oduzeta sloboda, zbog postojanja osnova sumnje da su osumnjičeni  P.M. , R.D. i P.B.  počinili krivično djelo Organizovani kriminal iz člana 342. stav 2. i 3. Krivičnog zakona FBiH, u vezi sa krivičnim djelima: produženo krivično djelo Zloupotreba položaja ili ovlaštenja iz člana 383. stav 3. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te Zloupotreba ovlasti u privrednom poslovanju iz člana 247. stav 2. u vezi sa stavom 1. KZ FBiH, te time nanijeli višemilionsku materijalnu štetu pravnom licu “Gikil” d.o.o. Lukavac.

Osumnjičeni će uz Izvještaj biti predati Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona na dalje postupanje.

Related Articles