Potpisani ugovori o izvođenju radova na kanalizacionoj mreži i na važnoj industrijskoj saobraćajnici

U kabinetu Općinskog načelnika, danas 31.05.2018.godine, upriličeno je potpisivanje dva ugovora o izvođenju radova sa firmom “Balegem” doo Gradačac za projekte koji su od velikog značaja za razvoj privrede ali zaštitu okoliša na području naše općine. Radi se projektima izgradnja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu općine Gradačac (prikupljanje i odvođenje otpadnih voda za naselje Škorići) i izgradnji i rekonstrukciji spoja magistralnih cesta M 14.1 i M 1.9 u industrijskoj zoni.

Izgradnja kanalizacione mreže u sjevernom dijelu općine Gradačac, planirana je u mjesnim zajednicama: Škorići, Vida I i naselju oko jezera Hazna, Centar – naselje oko Doma zdravlja, Bagdale, naselje između Škorića i Sibovca i Sibovac. Ukupna dužina kanalizacione mreže koja se planira izgraditi je 16.407 m. Ukupna vrijednost planiranih radova je cca 3.500.000 KM. Navedeni projekat je rezultat potpisanog Sporazuma sa Češkom razvojnom agencijom koja će sufinansirati projekat, odnosno donirati opremu u iznosu od cca 1.100.000 EUR.

Danas potpisani Ugovor, predstavlja implementaciju prve faze projekta odnosno izgradnju kanalizacione mreže u MZ Škorići. Vrijednost potpisanog ugovora koji se finansira se iz budžeta Općine Gradačac iznosi 239.991,57 KM.

Izgradnja kanalizacione mreže u MZ Vida I i naselje oko jezera Hazna, MZ Centar – naselje oko Doma zdravlja i MZ Bagdale, ukupne dužine 6.913 m, predstavlja drugu fazu projekta. Planirano je da su u toku iduće sedmice objavi javna nabavka za odabir najpovoljnijeg ponuđača. Implementacije treće faze projekta, planirana je za početak 2019.godine.

U cilju zadovoljenja potreba privrednih subjekata u Industrijskoj zoni, Općina Gradačac je u budžetu za 2018.godinu planirala sredstva za izradnju i rekonstrukciju spoja magistralnih cesta M 14.1 i M 1.9, odnosno saobraćajnice koja povezuje ulaz u Industrijsku zonu iz pravca Modriče do izlaza kod firme „Europrofi“ doo Gradačac. Vrijednost potpisanog ugovora je 499.937,92 KM. Implementacijom ovog projekta povećat će se bezbjednost saobraćaja ali i prilazi firmama koji se nalaze u ovom dijelu Industrijske zone.