Potpisan ugovor za obnovu „ Starog grada „ u Gradačcu

Federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo i načelnik Općine Gradačac Edis Dervišagić danas su na Kuli Huseina kapetana Gradaščevića potpisali Ugovor za projekat obnove i zaštite kompleksa „Starog grada u Gradačcu“  u vrijednosti od 1.000.000 konvertibilnih maraka.

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika je u novembru 2014. godine kompleks „Starog grada Gradačac“ proglasila  nacionalnim spomenikom.

Ministrica Đapo je istakla da je to prvi korak koji trasira put za buduće vlade Tuzlanskog kantona i Federacije BiH da nastave podržavati i finansirati zaštitu i obnovu kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine kao izuzetno važnog turističkog potencijala.”Ponosna sam što je Vlada FBiH prepoznala značaj ovog projekta, ne samo za Gradačac i Tuzlanski kanton, već i za Federaciju BiH”, kazala je Đapo.

 

Općinski načelnik mr. sc. Edis Dervišagić  objasnio je da ova sredstva su namijenjena za izradu projektne dokumentacije i početak radova na zaštiti kompleksa nacionalnog spomenika Starog grada u Gradačcu. Sama projektna dokumentacija će pokazati cjelokupni iznos potreban za rekonstrukciju i restauraciju ovog nacionalnog spomenika kao i vremenske rokove završetka. Ovim projektom tj. struka će reći šta treba uraditi , koji su dijelovi najugroženiji  i koliko to košta.