FOTO: U Gradačcu obilježen Međunarodni dan maternjeg jezika

Bošnjačka zajednica kulture Preporod Gradačac je i ove godine pripremila izuzetno bogat program u povodu obilježavanja Međunarodnog  dana maternjeg jezika.

 

Da bi se ukazalo na zaštitu i značaj jezičke raznolikosti i kulture Organizacija za obrazovanje, nauku i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO) je 1999. godine 21. februar proglasila Međunarodnim danom maternjeg jezika. UNESCO i na ovaj način želi podsjetiti da jezici nisu samo vitalan dio civilizacijskoga kulturnog naslijeđa, već i nezamjenjivi izraz ljudske kreativnosti i veličanstvene različitosti, a obilježavanje ovog dana ide ka cilju promicanja jezičke raznolikosti i višejezičnog obrazovanja.

O maternjem jeziku danas su govorili uvaženi gosti sa Filozofskog fakulteta u Tuzli, Profesorica Amira Turbic Hadžagić i profesor Mirsad Kunić. Pored gostiju iz Tuzle u nastavku programa su nastupali učenici Gimnazije Mustafa Novalić, Paralelne muzičke osnovne škola i Osnovne škole „Dr. Safvet beg Bašagić“, Osnovne škole Ivan Goran Kovačić te Mješovite srednje škole Hasan Kikić.

„Maternji jezik je dio kulturnog identiteta naroda, tačka prepoznavanja, različitosti, ali i tolerancije i razumijevanja. To je jezik koji ljudi najprije nauče. Njega usvajamo prirodno, u sredini u kojoj odrastamo bez ikakve posebne obuke. Svoj maternji jezik trebamo voljeti, a to ćemo najbolje postići njegovim čuvanjem i pravilnim korištenjem“ čulo se u najavi programa kojeg je vodila Samira Tokić, članica BZK Preporod.

Najstariji naš pisani dokument  je Povelja Kulina Bana iz 1189. godine napisana bosančicom. Kroz ovaji slične dokumente može se pratiti razvoj pisma i jezika, pokazuju našu historiju, kulturu, pismenost i postojanje na prostorima srednjovjekovne Bosne.

“Na ovim poveljama imamo zabilježena naša prva predprezimena. Ta naša prezimena možemo pratiti stoljećima. Od početka 13. stoljeća, od prezimena Hreljić, Turbić, Vukčić, Pavlović… Ta ista prezimena pojavljuju se se u narednim poveljama u 14. i 15. stoljeću”, navela je između ostalog profesorica Amira Turbić Hadžagić.

Od učenika, prvi su se predstaviti učenici gimnazije „Mustafa Novalić“ i to recitalom uvaženog bosansko-hercegovačkog pjesnika Izeta Sarajlića kojeg je čitala učenica Erna Šećić. Učesnik programa bio je i  Eldar Imširović, mladi i budući pjesnik koji je iza sebe već ostavio zapažene rezultate jer je u više navrata nagrađivan, a danas se predstavio sa pjesmom „Posveta zimskim noćima“. Nakon Eldara prisutni su poslušali i pjesmu „Zastava“ u izvedbi Šejle Mujanović.

Nakon Gimnazijalaca predstavili su se i učenici paralelne muzičke Osnovne škole „Dr. Safvet Beg Bašagić“ sa izvođenjem kompozicija na klaviru kao i učenica Sara Pandžić Kruškić koja je pročitala svoj nagrađeni rad pod nazivom „Važnost maternjeg jezika“.

Učenici OŠ „Ivan Goran Kovačić“ predstavili su se  se izvođenjem prelijepih sevdalinki, a učenici MSŠ „Hasan Kikić“  predstavili su se sa kratkometražnim filmom u režiji profesorice Muzafere Zečić, pod nazivom „San o zemlji“.

Gradacac.ORG