Biblioteka „Alija Isaković“ Gradačac postala članicom COBISS sistema

JU Javna biblioteka „Alija Iskaković“ Gradačac, zajedno sa još pet biblioteka sa Tuzlanskog kantona, postala je članicom COBISS sistema.

Pristupnicu COBISS-u u ime ustanove potpisao je Husein Kujraković, direktor Biblioteke „Alija Isaković“, koji nije krio zadovoljstvo što će i ova ustanova da se kvalitetno uveže sa ostalim bibliotekama u Bosni i Hercegovini.

Ismet Ovčina, direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke BiH, je ovom prilikom potpisao ugovore i sa predstavnicima javnih biblioteka Srebrenika, Lukavca, Kalesije, Kladnja, kao i predstavnikom biblioteke Behram-begove mederese iz Tuzle.

Primjena informacionih i komunikacionih tehnologija i izgradnja informacionog društva je fundamentalna za sveukupni razvoj i budućnost Bosne i Hercegovine i ključni faktor za smanjenje razvojnog raskoraka između naše zemlje i Evropske Unije koja obavezuje zemlje članice na implementaciju 20 osnovnih servisa javne uprave kao punih elektronskih servisa među kojima su i elektronski katalozi javnih biblioteka.

U sistem COBISS su učlanjene 73. bosanskohercegovačke Biblioteke, svi javni univerziteti, dva privatna univerziteta, veliki broj javnih biblioteka i najznačajnije specijalne biblioteke (Akademija nauka i umjetnosti BiH, Parlamentarna skupština BiH..). COBISS.Net je mreža nacionalnih COBISS sistema (Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije) u kojima djeluju 1263 biblioteke.

GIP/Biblioteka “Alija Isaković”