Izetbegović: “Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta”
04/02/2018

Bakir Izetbegović je gostujući u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u kazao da “bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta”.Treći entitet u BiH, tvz. hrvatski entitet, da li je to realno?

“To je dugoročno jedna od mehanizama kojim gospodin Čović pritiskuje Bošnjake. Ako ne prihvatite ovu stvar, može doći do trećeg entiteta. Bez konflikta i rata ne može doći do trećeg entiteta. Kao što sam rekao, 60 posto Hrvata živi izmiješano sa Bošnjacima u BiH. Kuda bi izvukli tu liniju trećeg entiteta koju nisu uspjeli ‘93. sa HVO-om da izvuku. Nakon udruženog zločinačkog poduhvata, rušenja Hercegovine, rušenja stotina džamija, brisanja tragova Bošnjaka, koncentracionih logora, Dretelja i ostalog, nisu uspjeli. Kako to misle sada uraditi olovkom i s kim to misle uraditi?”, upitao je Izetbegović.

“Dao sam upozorenje ljudima koji govore da će pocijepati Bosnu i Hercegovinu, neka ne računaju da će tu stvar uraditi bez konflikta. Sigurno konflikt neće početi Bakir Izetbegović niti Bošnjaci. Zna se ko je svaki put na Balkanu počeo konflikt”, naveo  je on.

On je naveo da su priče o trećem entitetu “besmislice koje služe za vlastito glasačko tijelo i za pritisak prema Bošnjacima”.”Gospodin Kovač je rekao pravu stvar. Hajte da radimo na relaksaciji. Imate Bošnjake koji žele mir, dobrosusjedske odnose, ravnopravne odnose, ispomoć jedni drugima, zašto na takav način ići prema toj zemlji i prema tome narodu”, kazao je Izetbegović.

bakirdu21

Izetbegović: Čović ponovio da mi težimo islamskoj državi

Bili ste u Briselu. Jeste li zadovoljni sastancima?

“Nisam ništa posebno niti očekivao. Kada vas pozove predsjednik EPP-a, naravno da ćete se odazvati. Kako sada jednim susretom u Briselu tu stvar riješiti. Samim tokom sastanka nisam zadovoljan. Ispratila me jetzv. Livanjska deklaracija, u njoj je rečeno da muslimani prave islamski kalifat u BiH. Jedna teška besmislica”, kazao je Izetbegović.

Da li je bilo riječi o tome i u Briselu?

“Gore su me dočekale priče, neko je takve priče gore proširio po Briselu, jednu glupost, besmislicu, da mi težimo nekoj islamskoj državi u BiH koja treba da podrije našu poziciju. Onda je to, nažalost, gospodin Čović ponovio pred Daulom, da je problem u BiH krajnja bošnjačka desnica koja prvi probleme i koja želi da napravi islamsku državu u BiH. Tada sam ja kazao da li vi želite da se ovaj sastanak nastavi ili želite da ja sada izađem napolje i da kažem novinarima šta ste kazali. Nemojte to više nikada ponoviti. To je jedna teška besmislica i manipulacija koja treba da podrije bošnjačku poziciju, jednog naroda koji je zaista dobronamjeran, prati evropske standarde, želi mir, koji je napravio toliko kompromisa, toliko udaraca pretrpio”, kazao je Izetbegović.

Izetbegović o kandidaturi Komšića: Ja to ne bih uradio

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u govorio je o kandidaturi Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH. Kako je kazao, on to ne bi uradio da je na Komšićevom mjestu.Što će se dogoditi ako Željko Komšić ponovo bude izabran u Predsjedništvo, bilo je pitanje urednika i voditelja Aleksandra Stankovića.

“Mislim da se to neće desiti, mislim da će se kandidovati, ali da neće proći. Da sam na njegovom mjestu, ja to ne bih radio iz razloga koje ste vi naveli. Međutim, šta će se desiti ako bude izabran? Ništa posebno. Imat ćemo člana Predsjedništva, a Hrvati imaju niz pozicija sa kojima mogu da zaustave faktički sve što hoće”, kazao je Izetbegović.

Kako je kazao, moguće je da će doći do promjene Izbornog zakona kada je u pitanju federalni Dom naroda.”Ako se i to ne postigne, onda će Centralna izborna komisija vjerovatno izaći sa rješenjem i bit će izbora”, naveo je Izetbegović.

On je dodao da se međunarodna zajednica se već angažira  kada je u pitanju Izborni zakon.”Traže neko rješenje koje će biti svima prihvatljivo. Sve što se dogovore, što neće poremetiti ovaj balans, za nas je prihvatljivo. Do sada je uvijek SDA išla naprijed i trpila političku štetu, a nije uspjela da riješi stvar. Ovaj put će to drugi raditi”, kazao je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine i lider SDA Bakir Izetbegović u emisiji Nedjeljom u 2 na HRT-u.

(IZVOR: TIP/Izvor: N1)

Comments are closed.