Promovisan roman „Kako preživjeti smak svijeta“, autorice Jagode Iličić
06/12/2017

Sinoć je u prostoriji Biblioteke „Alija Isaković“, književnica Jagoda Iličić predstavila je svoj roman “Kako preživjeti smak svijeta”.

Nakon riječi dobrodišlice, koje je u ime domaćina uputio Husein Kujraković, direktor Biblioteke, o ovome romanu za odrasle iscrpno i nadahnuto su govorili Mirsad Bećirbašić i Mirsa Šarić.

Roman “Kako preživjeti smak svijeta” nagrađen je na konkursu Fondacije za izdavaštvo FBiH i objavljen kao jedan od nagrađenih rukopisa.

“Roman ne nudi nikakav odgovor, već otvara pitanja na koja pojedinac nailazi u svom životu, svaki put kad mu se desi debalans, nešto od čega treba krenuti ispočetka, slagati kockice u životu, stvarati svoj mali svijet. Mislim da će u knjizi više uživati žene jer su glavni likovi uglavnom žene koje su preživjele manje ili više tragične priče”, izjavila je Iličić o svom romanu.

Ova bh. književnica objavila je mnoštvo zbirki priča i pjesama, romana, novela i slikovnica. Autorica je čitanke Liliput za prvi razred devetogodišnje škole i koautorica čitanki za osnovnu školu: Potraga za blagom, Čarobna šuma i Čarolije malog svijeta. Priče i pjesme su joj prevedene na njemački, engleski, arapski i francuski jezik. Roman Uspavanka za knjigosaura 2013. godine dobitnik je nagrade Mali princ, koja se dodjeljuje za najbolju knjigu za djecu na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske u protekloj godini. Osim toga, dobitnica je mnogih nagrada i priznanja za književni rad. Urednica je lista za djecu Čvitak. Radove je objavljivala u književnim časopisima Riječ, Ostrvo, Motrišta, Diogen, Kado i Cvitak.

 

Comments are closed.