APEL PS Gradačac: Ne dozvolite da vam se slavlje pretvori u tugu!
21/12/2017

Praznično raspoloženje dovodi do optimističkog, ponekad i nerealnog procjenjivanja stvari i podcjenjivanja opasnosti. Djeca i omladina kao i naši odrasli sugrađani,  za podizanje slavljeničke atmosfere olako pucaju iz vatrenog oružja, bacaju petarde,prave vatromete u svom dvorištu ili gusto naseljenim mjestima, podcjenjujući ili zanemarujući opasnosti po sebe i druge što,nažalost, ponekad dovodi do samopovređivanja ili se na taj način povređuju druge, uglavnom nama drage osobe.

 

Podsjećamo građane na odredbe Zakonom o javnom redu i miru TK-a :

 

– ko na javnom mjestu posjeduje, ustupa, prodaje, kupuje ili nudi petarde i druga pirotehnička sredstva, bez odobrenja nadležnog organa, kaznit će se novčanom kaznom od 100 do 1000 KM (član 3. stav 1. tačka 24. Zakona o JRiM TK-a) dok je za pravno lice za počinjen prekršaj propisana kazna od 200 do 2000 KM, a za odgovorno lice u pravnom licu propisana je novčana kazna od 100 do 1000 KM (član 3. stav 1. tačka 24. Zakona o JRiM TK-a u vezi člana 10. istog Zakona) a sve u vezi člana 1 i 3 Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o JRiM TK-a.

 

– ko na javnom mjestu ili iz stana puca iz vatrenog oružja, pali rakete, petarde ili sličan eksplozivni  ili zapaljivi materijal, bez odobrenja nadležnog organa, kaznit će se novčanom kaznom od 150 do 1.500 KM. (član 3. stav 1. tačka 25. navedenog Zakona).

 

Ovim putem molimo sve građane da se suzdrže od ovakvih ili sličnih aktivnosti a policijski službenici Policijske stanice Gradačac će preduzeti  sve potrebne preventivne i represivne mjere iz svoje nadležnosti kako bi za sve građane obezbijedili sigurno okruženje u vrijeme predstojećih praznika.

Ne dozvolite da Vam se slavlje pretvori u tugu!!!

Gradacac.ORG/PS Gradačac

Comments are closed.