U Sibovcu relizovan projekat „Vanjska dječija igraona“ u okviru programa „Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“
06/11/2017

„Vanjska dječija igraona“, naziv je projekta kojeg je Udruženje „GIP“ iz Gradačca uz finansijsku podršku Vlade Švicarske i Vlade Švedske, realizovalo u gradačačkoj MZ Sibovac, za čiju je sprovedbu je bio zadužen UNDP.

„Jačanje uloge mjesnih zajednica u BiH“ je zajednički projekat Vlade Švicarske i Vlade Švedske u vrijednosti od 14,5 miliona KM. Za njegovu sprovedbu zadužen je Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH u partnerstvu sa Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ministarstvom uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Ministarstvom pravde Federacije BiH, Vladom Brčko Distrikta i oba entitetska saveza opština/općina i gradova.

„Igraona ima sve potrebne certifikate i iso standarde radi sigurnosti djece te je zasigurno najbolji projektni prijedlog koji se mogao realizovati o ovoj mjesnoj zajendici. Inače, svaki projekat, čija funkcionalnost može izmamiti osmijeh na licu djeteta, zauzima prvo mjesto kod naših projektnih prijedloga“, navodi Midhat Šakić, predsjednik Udruženja „GIP“.

Projektnom prijedlogu je prethodio Forum mještana ove mjesne zajednice, koji su postavili prioritete, a potom je projektni tim napisao projekat i uputio na javni poziv. Nakon što je komisija odabrala najpovoljijeg ponuđača izgrađena je kvalitetna igraona u dvorištu područne škole „JU OŠ „Dr. Safvet-beg Bašagić“ u Sibovcu.

Pored „Vanjske dječije igraone“, koju je apliciralo Udruženje „GIP“, Mjesna zajednica Sibovac je prethodno realizovala projekat „Mini sala za sportske aktivnosti“, koja je napravljena unutar postojećih prostorija područne škole u Sibovcu. Sala je funkcionalna i učenici od ove škoslke godine sate Tjelesnog i zdravstvenog odgoja izvode upravo u ovoj sali.

Za oba projekta izdvojeno je oko 32 000 KM, a realizoana su uz finansijsku podršku  Vlade Švicarske i Vlade Švedske te sufinansiranje Općine Gradačac od 30%.

 

(GIP)

Comments are closed.