INFORMACIJA ZA VOZAČE: Od 15. novembra obavezna zimska oprema!
13/11/2017

Poštovani vozači, podsjećamo Vas da shodno odredbama Zakona o osnovama bezbijednosti saobraćaja na putevima, od 15. novembra tekuće godine do 15.aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uslove, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u zimskim uslovima što je definisano u članu 2. Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima.

Član 4. Pravilnika o saobraćaju u zimskim uslovima propisuje da se:

  1. Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:

 

  1. a) Zimski pneumatici na sva četiri toč Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena sljedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stilizovanom brisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm;

 

  1. b) Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonske točkove u slučaju zimskih uslova;
  2. Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prelazi 3.500 kg i autobuse:
  3. a) Zimski pneumatici na pogonskim točkovima, a pod  zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još lanci za snijeg i priručni alat (lopata, vreća pijeska od 25 do 50 kg):

 

  1. b)  Gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova;

–      Pravilnikom je regulisano da na motornim i priključnim vozilima nesmije biti snijega ili leda koji bi mogli uticati na ponašanje vozila, odnosno, preglednost vozača.

–     Pored navedenih zakonskih obaveza savjetujemo vozače da u vozilima posjeduju strugalicu za led i sredstvo za odmrzavanje stakla i brava.

 

Vozači, doprinesite povećanju ukupnog stepena bezbijednosti u saobraćaju i smanjenju broja saobraćajnih nesreća koje nastaju kao posljedica nepravilne pripreme vozila za zimske uslove vožnje i načina vožnje u zimskim uslovima.

GIP

 

Comments are closed.