Facebook i Microsoft uspješno postavili 160Tbps transatlantski podmorski kabel
25/09/2017

Marea, podmorski kabel koji povezuje Sjevernu Ameriku i Europu konačno je postavljen na dno Atlantskog oceana.

Političari i lideri tehnoloških kompanija objavili su da je ispod Atlantskog oceana uspješno završeno postavljanje novog kabela za brzi prijenos podataka. Kabel je nazvan Marea, što na španjolskom znači plima i zajednički je projekt kompanija Microsoft, Facebook i globalne telekomunikacijske kompanije Telxius.

Ovaj kabel odgovorit će na rastuću tražnju za infrastrukturom diljem svijeta, a također će doprinijeti da mreža postane pouzdanija. Dug je 6 600 kilometara, a najdublja točka na kojoj leži iznosi nešto više od pet kilometara ispod površine.

Kabel se proteže od Virginia Beach u američkoj saveznoj državi Virginia sve do Bilbaa u Španjolskoj i omogućit će proširenje cloud kapaciteta zbog velikog rasta potražnje. Marea će podatke prenositi brzinom od 160 terabita po sekundi, što je 16 milijuna puta brže nego prosječna kućna internet veza ili, gledano drugačije, istovremeno može prenijeti 71 milijun videozapisa visoke definicije.

Podmorski kablovi koriste se za komunikaciju između izuzetno udaljenih točaka, kao što su Europa i Amerika, još od izuma telegrafa. Ispod svjetskih oceana trenutno leži više od 420 različitih komunikacijskih kabela, uključujući optičke kabele za internet.

Fizička izgradnja ovog kabela dovršena je za nešto više od godinu dana, a kabel će biti u potpunosti operativan sljedeće godine.

Pogledajte videozapis:

GIP/Dnevnik.hr

Comments are closed.