FOTO: U OŠ “Edhem Mulabdić” održan centralni događaj povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika
23/02/2017

Obilježen 21.februar – Međunarodni dan  maternjeg jezika
Povodom Međunarodnog dana maternjeg jezika aktiv nastavnika bosanskog jezika i književnosti općine Gradačac već nekoliko godina raspisuje literarni konkurs o temi jezika, a u školama se organizuju i druge aktivnosti koje podstiču interes učenika za maternji jezik, kao što su predavanja iz oblasti historije jezika te radionice pisanja različitim pismima, koja su u našoj zemlji korištena kroz vijekove.

Svake godine jedna škola organizuje centralnu općinsku manifestaciju na kojoj se promovišu sadržaji vezani za maternji jezik.


OŠ”Edhem Mulabdić” je ove godine bila domaćin manifestaciji povodom obilježavanja Međunarodnog dana maternjeg jezika.  Pored učenika i nastavnika naše škole manifestaciji su prisustvovali nastavnici bosanskog jezika i književnosti, te učenici koji su napisali najbolje literarne radove o jeziku   iz svih osnovnih  škola sa općine Gradačac.

Obilježen “Dan ružičastih majica”
OŠ “Edhem Mulabdić” Međiđa Donja, 22.02.2017.godine, obilježila je  “Dan ružičastih majica” kroz radionice sa roditeljima, nošenjem ružičastih majica i ružičastih balona, dijeljenjem letaka “STOP VRŠNJAČKOM NASILJU” i zajedničkom šetnjom.


“Dan ružičastih majica” (Pink Shirt Day) obilježava se od 2007. godine kada je dječak u Kanadi bio izložen vršnjačkom nasilju zbog dolaska u školu u ružičastoj majici. Ispostavilo se da je majica simbolizirala dječakovu podršku teško bolesnoj majci od karcinoma dojke. Školske kolege solidarisale su sa zlostavljenim dječakom i sutradan su se svi pojavili u školi u ružičastim majicama. Od tada, ružičasta majica je postal simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja.
Manifestacija “Susret sa zavičajnim piscima”
OŠ „Edhem Mulabdić“ Međiđa Donja je dana 20. februara 2017. godine organizirala književni susret sa piscima našeg zavičaja.


Ideja o ovom druženju nastala je iz želje da upoznamo naše mještane o poznatim ljudima našega kraja. Sa ovih prostora potiče nekoliko velikih bosanskohercegovačkih pisaca poput Hasana Kikića, Ahmeda Muradbegovića, Mustafe Novalića, koji na žalost, više nisu sa nama, ali kroz svoja djela još uvijek žive.


“Bili smo počašćeni time što smo ugostili Ibrahima Durakovića i  Fadila Duranovića, dva pisca čiji su korijeni vezani za naše prostore i koji u svojim djelima govore o ljepoti našeg zavičaja. Željeli smo da zajedničkim učešćem i roditelja i učenika istražimo djela ovih pisaca. Djela oba pisca prožimaju patriotska osjećanja te ljubavna,  koja su usmjerena prema raznim vrstama ljubavi, od ljubavi prema voljenoj osobi, preko ljubavi prema roditeljima, djeci,  do onih najuzvišenijih osjećanja upućenih prema našem Stvoritelju. Također, prezentovani su pisci Sedina Brkić i Mina imširović. Našim gostima se od srca zahvaljujemo te se nadamo kako će upravo priča o njihovom književnom radu dati dodatni poticaj učenicima u njihovom stvaralaštvu te pomoći da neko od naših učenika krene njihovim stopama.” navode iz OŠ “Edhem Mulabdić” Mediđa Donja.

 Izvještaje sa školskih aktivnosti,  takmičenja i sl. možete slati na e-mail:  info@gradacac.org ,  porukom putem FB stranice  – www.facebook.com/GradacackiInfoPortal, ili viberom: +38761953707! Hvala!

(gradacac.org)

Comments are closed.