FOTO: Sadnjom sadnica voća ka promovisanju volonterskog rada i svijesti o zaštiti okoliša
14/11/2016

x8

U subotu,  12.11.2016.godine, u sklopu projekta ”Osnaživanje mladih za učvršćivanje  mira i etničko pomirenje” kojeg  implementira Udruženje građana „Pons“ iz  Bijeljine, u Gradačcu je održana međuentitetska volonterska akcija.  U sklopu akcije 10 učenika  Mješovite srednje škole”Hasan Kikić” Gradačac  i 10 učenika srednjih škola iz Doboja su proširili voćnjak koji pripada Mješovitoj srednjoj školi ”Hasan Kikić”Gradačac  novim sadnicama jabuka i aronije, a sve u cilju promovisanja volonterskog rada i podizanja svijesti o zaštiti okoline.

Projekat ”Osnaživanje mladih za učvršćivanje mira i etničko pomirenje” se implementira uz podršku Kanadske ambasade putem Kanadskog  fonda za lokalne inicijative u periodu od 15.08.2016. do 15.02.2017.godine u 4 opštine: Bijeljina, Gradačac, Doboj i Sapna.

U sklopu projekta predviđeno je da se u svakoj školi/gradu održe po 4 jednodnevne radionice koje za cilj imaju  smanjenje predrasuda i povećanje tolerancije.

Svakoj radionici prisustvuje po 20 učenika srednjih škola tako da će radionicama prisustvovati ukupno 320 učenika. Radionice  vode profesori /pedagozi iz gradova/škola uključenih u projekat i učenici koji rade kao pomoćni treneri.

Planirano je održavanje 4  Međuentitetske volonterske akcije  koje imaju za cilj promociju  volonterskog rada i omladinskog aktivizma kao i  podizanje svijesti po pitanju zaštite okoline.

U sklopu ovog projekta održat će se petodnevni trening za izgradnju mira i pomirenje gdje će biti obuhvaćena edukacija po pitanju ljudskih prava, političke antidiskriminacije i mirovnih društvenih promjena.

Takođe je planirano održavanje i Foruma mirovnih društvenih promjena ,jedan u FBiH a jedan u RS ,tokom  kojih će biti organizovane različite aktivnosti (sportske, kulturne,edukativne..) a u sve u cilju promovisanja  tolerancije, pomirenja i mirovne koegzistencije.

Udruženje građana ”PONS” i Kanadski fond za lokalne inicijative žele da kroz ovaj projekat omoguće  jednako učešće osoba ženskog pola u svim projektnim aktivnostima;radionicama iz etničkog pomirenja, međuentitetskim volonterskim akcijama, treningu izgradnje mira i pomirenja, kao i forumima mirovnih društvenih promjena.

Udruženje građana ”PONS” se zahvaljuje Kanadskoj ambasadi na doprinosu u ovom projektu putem Kanadskog fonda za lokalne inicijative.

(gradacac.og)

 

Comments are closed.