Izgradnjom savremenog prečistača otpadnih voda počinje realizacija projekta vodosnabdijevanja Gradačca
30/05/2016

precistac iz zraka

Danas je potpisan ugovor o rekonstrukciji  i dogradnji  postrojenja za tretman otpadnih voda u Gradačcu čime je zvanično otpočela realizacija projekta Vodosnabdijevanja južnog dijela općine Gradačac.

Radi se o prioritetnom projektu koji rješava jedan od krucijalnih problema općine Gradačac. Realizacijom ovog projekta obezbijedit će se snabdijevanje pitkom vodom za novih 20 000 stanovnika, izvršiti rekonstrukcija postojeće gradske mreže, proširenje kanalizacione mreže i obnoviti glavno postrojenje za tretman otpadnih voda.

precistac potpisivanje naslovna

Općinski načelnik mr. sci Edis Dervišagić istakao je zadovoljstvo početkom implementacije ovog projekta koji je najznačajniji infrastrukturni projekat na općini Gradačac u posljednje četiri decenije. Ovim projektom stvaraju se još povoljniji uslovi življenja i razvoja privrede na općini.

Potpisanim ugovorom između Općine Gradačac, izvođača radova Džena d.o.o. i nadzornim organom IPSA Institut d.o.o. Sarajevo, za građevinske radove vrijednosti 950.000 KM, počinje faza obnove prečistača za čiju je opremu obezbjedila i dopremila Vlada Češke Republike. Cjelokupni projekat vodosnabdijevanja, rekonstrukcije postojeće mreže i postrojenja za tretman otpadnih voda je vrijednosti 18 miliona KM.

Radovi počinju  ovih dana tako da bi postrojenje u ovoj godini bilo u funkciji. Nakon završetka i puštanja u rad postrojenja sva prikupljena otpadna voda će biti tretirana u skladu sa EU standardima, što će dovesti do značajnog smanjenja zagađenja.

GIP/Općina Gradačac

Comments are closed.