Na 33. sjednici Općinskog vijeća Gradačac usvojeno niz odluka
14/01/2016

12466013_1007000546025707_4037196600327715201_o

Danas je održana 33. radna sjednica Općinskog vijeća Gradačac na kojoj je usvojeno nekoliko bitnih odluka.

U cilju očuvanja radnih mjesta, nakon velikog požara na „Novoj pijaci“, Vijeću je prezentovana informacija o trenutnoj situaciji na lokalitetu pijace. Općinsko vijeće traži da im nadležne općinske službe pripreme prijedloge odluka kako bi u vidu oslobađanja jednog godišnjeg zakupa prostora „Nove pijace“ podržali hitnu izgradnju  novih objekata. Također, u cilju očuvanja radnih mjesta, Vijeće traži od Vlade FBiH, TK-a, ali i općina iz kojih dolaze trgovci da u okviru svojih nadležnosti i mogućnosti podrže hitnu sanaciju pijace na Porebricama.

Nakon neuspjelog  javnog poziva davanja na korištenje Sportske dvorane, Općinsko vijeće Gradačac je objekat sportske dvorane sa pratećim sadržajima sa oko 4500 m2 pripadajućeg  zemljišta, na 5 godina dodijelilo u zakup JP “Parkinzi” Gradačac. Ovim ugovorom JP Parkinzi su se obavezali uplaćivati 10 000 KM na mjesečnom nivou u budžet Općine te između ostalog osigurati 1500 sati godišnje besplatnog korištenja sportske dvorane za klubove i općinske manifestacije. Navedena Odluka je usvojena nakon što je prethodni desetogodišnji ugovor sa Gradačačkim sajmom istekao.

Usvojena je Odluka o visini zakupnine za izdavanje u zakup neizgrađenog građevinskog zemljišta radi korištenja objekata privremenog  karaktera za 2016. godinu.

Vijeće je usvojilo Odluku o provedenim izborima za organe 32 MZ, a za 4 mjesne zajednice u kojima nisu uspjeli izbori (Bukva, Centar, Varoš i Srnice Donje) brisat će se iz Registra mjesnih zajednica, a poslove mjesne samouprave do sticanja uslova vršit će općinske službe za upravu u okviru svojih nadležnosti.

Veliku pažnju vijećnika izazvala je tačka dnevnog reda Odluke o upravljanju i načinu raspolaganja dobara u općoj upotrebi. Ovom odlukom uređuje se predmet, uslovi i način raspolaganja dobrima u općoj upotrebi koja su odlukama Općinskog vijeća Gradačac  proglašena dobrima u općoj upotrebi i kao takva upisana u zemljišnu knjigu.

Gradacac.org

Comments are closed.