Obdanište “Kolibri” opravdano nagrađeno plaketom “Zlatni Zmaj”
24/10/2015

kolibriNa Svečanoj sjednici općinskog vijeća Gradačac, održanoj povodom Dana općine, 22.10.2015.godine, Javna ustanova Dječije obdanište “Kolibri” je nagrađeno općinskim priznanjem “Zlati Zmaj”. Plaketa je uručena gospodinu Hajrudinu Mehanoviću, direktoru JU Dječije obdanište “Kolibri” Gradačac.

dodjela priznanja

Uručenje plakete “Zlatni Zmaj” povodom Dana općine, 22.10.2015.

 Dodjeli plekete je prethodilo razmatranje prijedloga i glasanje Općinskih vijećnika na prethodno održanj redovnoj sjednici, koji su odlučili da plakete „Zlatni Zmaj“ budu dodijeljene Planinarsko-sportskom društvu Gradina i dječijem obdaništu Kolibri.  a Ronilačkom klubu “Vidara” da se dodijeli priznanje “Zlatni grb grada”.

U Dječije ondanište “Kolibri” je u 2014/15. godini ukupno upisano  167 djece što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu preko 33 %, što u ustanovi smatraju velikim uspjehom, i odrazom povećanog povjerenja u Ustanovu.

U izvještajnom periodu, za 2014/2015. pedagošku godini, Obdanište “Kolibri” Gradačac uspjelo je realizovati sljedeće aktivnosti:

1.    Sredstvima općine Gradačac i  drugih donatora  u potpunosti saniran i rekonstruisan  krov na dva objekta, koji su nam tokom prošlogodišnjih kiša i poplava činili takve probleme zbog kojih je bio skoro zaustavljen rad ustanove.

2.    U saradnji sa neformalnom grupom građana multinacionalnog sastava, uglavnom roditelja naše djece, preko Fondacije Mozaik u okviru programa Probudućnost realizirati 2 projekta ukupne vrijednosti oko 17.000 KM. 1. Projekat bio je sanacija 3 dječije spavaone i 2 kancelarije, a 2. Projekat izgradnja potpornog/ogradnog zida i dječijeg igrališta (3 kule i 2 tobogana).

3.    Uključivanjem u rad djece sa poteškoćama u razvoju dobili smo podršku NGO sektora (Mreža otvoreno društvo, UG Lotos…) te su uklonjene arhitektonske barijere, sanirani muški WC, i izgrađeni WC za jasličku grupu i za invalidnu djecu.

4.    Kroz podršku UNICEF-a obezbijediti novi namještaj za dvije radne sobe i opremu za fiskulturnu salu.

5.    Vlastitim sredstvima izvršiti zamjenu 40 godina stare drvene stolarije na  radnim sobama.

6.    Obezbijediti kontinuirano stručno usavršavanje osoblja kroz prisustvo seminarima i radionicama te studijskim posjetama (Sarajevo u organizaciji Save the children, Sarajevo u organizaciji Federalnog udruženja uposlenika predškolskih ustanova, Tuzla u organizaciji Pedagoškog zavoda i Save-a, Brčko i Tuzla obuka za obavezan program I Vanersberg u Švedskoj uzvratna posjeta 5 naših uposlenika nakon boravka njihova 3 učenika na praksi u našoj Ustanovi,)

1
 2345
Vrijednost radova i opreme nabavljene u ovom periodu je preko 60.000 KM, od čega su sredstva Budžeta općine 10.000 KM

Povećana su ulaganja u objekte sa stvaranjem boljih uvjeta za boravak djece i rad odgajatelja, koji su rezultirali povećanjem povjerenja u Ustanovu te povećanjima broja upisanih i onih koji svakodnevno koriste usluge Ustanove, odrazilo se i na finansijsko poslovanje.

Osim djece u Ustanovi koja su uključena u realizaciju Cjelovitog razvojnog programa , izvođen je i Program Obaveznog predškolskog odgoja i obrazovanja u godini pred polazak u školu, i to na području cijele opštine u svih 7 osnovnih škola.
Formirano je ukupno 18 odgojnih grupa sa 395 polaznika, za što je javnim konkursom angažovano 10 odgajtelja sa VSS –predškolskog odgoja, pedagoga i prof. razredne nastave, 8 sa punom normom, a 2 sa po ½ norme.

(gradacac.org)

Comments are closed.