Hrabri Gradačani kreću za Mostar u potragu za nestalim Davorom Barišićem
08/09/2015

vidara

Četiri člana ronilačkog kluba Vidara iz Gradačca i nekoliko hrabrih građana krenut će u srijedu, 9.9.2015. godine u 3 sata poslije ponoći put Mostara, kako bi se pridružili u potrazi za nestalim tijelom Davora Barišića, koje je prema riječima očevidaca nestalo u Neretvi 2.9.2015. godine u 2 sata poslije ponoći dok je sa drugovima koračao po vodi a potom ga voda ponijela i nakon 10 metara se tijelo više nije vidjelo.

Nakon iniciranja grupe građana za odlazak u Mostar kako bi se ubrzala potraga za tijelom nestalog Davora, danas je u Općini Gradačac održan sastanak Općinskog načelnika sa grupom građana i članovima Ronilačkog kluba Vidara, nakon čega je Načelnik ponudio logističku i drugu pomoć na odlasku u Mostar, što su ronioci i grupa prihvatili te organizovali odlazak.

Gradačačka grupa bi trebala sutra, u srijedu, u prijepodnevnim satima biti već u Mostaru, gdje bi ih prema koordinaciji Općine Gradačac sa Gradom Mostarom trebali dočekati i smjestiti domaćini koji će im dati detaljnije upute i informisati o dosadašnjim aktivonostima Gorske službe spašavanja i interventne spasilačke službe Mostara u potrazi navedenog tijela.

Podsjećanja radi, U Gorskoj službi spašavanja, objašnjavajući kako inače teku potrage u ovakvim slučajevima, kažu da su oni za prvi svoj izlazak obavili ronilačku pretragu tokom koje je pregledano 200 metara pod vodom od zadnjeg viđenja. Oni pretpostavljaju da se u ovom slučaju radi o suhom utapanju, što znači, kako su pojasnili, da voda nosi tijelo na površini ili malo ispod površine, i ono neće stati dok za nešto ne zapne. Nakon 10-12 dana što pukne žuč kod unesrećenog tijelo se obično pojavi na površini vode te oni nakon desetog dana planiraju intenzivirati potragu.

Gradacac.org

Comments are closed.