FOTO: Radio Gradačac uspostavlja čvršće veze između Gradačca i Modriče
22/05/2015

Povodom obilježavanja 50 godna rada Radija Gradačac, na Svjetski dan kulturne raznolikosti, dijaloga i razvoja, a   uz podršku USAID-ovog projekta PRO-Budućnost, u Gradačcu je 21. marta   održano nekoliko aktivnosti, čiji su akteri, osim lokalnih medija, bili učenici srednjih škola i građani treće životne dobi koji u obje zajednice djeluju u centrima za aktivno/zdravo starenje.

 mladi

Inicijativa Radija Gradačac, potekla iz činjenice uspješne saradnje lokalnih medija u uslovima poplava 2014. godine, rezultirala je dogovorom o zajedničkoj realizaciji dnevnog programa Radija Gradačac i Radio Modriče za ovaj dan.

 

Učenici SŠC „Jovan Cvijić“ iz Modriče, MSŠ „Hasan Kikić“ i Gimnazije „Mustafa Novalić“ iz Gradačca svoje druženje započeli su u radionici „Obojene naočale“ koju su realizirali članovi „Helsinškog parlamenta građana“ Banja Luka.

 

Planirani   turnir u odbojci na pijesku između ekipa „aktivnog/zdravog starenja“ i ekipa srednjoškolaca, kojim bi se simbolično i otvorio teren za odbojku u pijesku saniran kroz Pro Budućnost   Fond solidarnosti, nažalost spriječila je kiša.

 

Iako u „trećoj životnoj dobi“ građani Gradačca i Modriče su uz taktove valcera i kola sa talasa Radija Gradačac zaplesali valcer i igrali kolo, uprkos kiši koja im nije omogućila odbojku u pijesku.

 

Panel diskusija „Kultura govora ili kultura neslaganja umjesto govora mržnje“ tražila je odgovore na pitanja o govoru mržnje u medijima, o reakcijama na incidente izazvane predrasudama i mržnjom, o govoru mržnje iz ugla predstavnika „aktivnog/zdravog strarenje“ i mladih, o fenomenu govora mržnje na internetu, društvenim mrežama.

Učesnici panel diskusije bili su i predstavnici lokalanih koalicija za borbu protiv predrasuda iz Brčko Distrikta, Teočaka, Doboja i Gradačca koji su iznijeli iskustva u djelovanju u svojim sredinama, te načinu registriranja i reagovanja na incidente izazvane predrasudama.

Put ka izgradnji društva zasnovanog na toleranciji i uvažavanju čovjeka i njegovih osnovnih prava, svakako počinje i borbom protiv mržnje usmjerene ka drugome ili drugačijem, a opredjeljenost zajednica da rade na izgradnji povjerenja među građanima svakako je važna dionica tog puta.

Radio Gadačac nakon navršenih 50 godina rada nastavlja uspostavljanje novih veza, saradnje i jačanja povjerenja.

Gradacac.org/Općina Gradačac

Comments are closed.