U ponedjeljak Radio Gradačac slavi pedeseti rođendan
05/04/2015

2rg-Prije 50 godina, tačnije 6.aprila 1965. godine, počeo je sa radom Radio Gradačac – FM 98,3 MHz. Tim povodom u ponedjeljak, 6. aprila 2015. godine, u prostorijama Radija biti će priređen svečani program koji počinje od 12,00 sati. Pored druženja građani će moći pogledati izložbu pod nazivom “Stari dobri Radio”, a zvanična ceremonija uz obraćanja i dodjelu posebnih priznanja biti će održana od 13,00 sati.

Radio Gradačac, kao javna radiostanica, svojom programskom koncepcijom i sadržajima nalazi se u funkciji javnog medijskog servisa svih građana u svojoj zoni pokrivanja, bez obzira na nacionalnost, vjeru, starosnu dob, pol i socijalni status. Zona obuhvata Gradačac, Bijelu, Pelagićevo, Donji Žabar, Bos.Šamac, Orašje, Odžak, Modriču, Srebrenik, kao i dio Posavine i Distrikta Brčko.

Programska koncepcija Radija zasniva se na Kodeksu za uređivanje radioprograma  Regulatorne agencije za komunikacije (RAK), Zakonu o javnom informisanju, novinarskoj etici, i emitovanju fer i izbalansiranih programskih sadržaja. Radio Gradačac, kao javna radiostanica, dobila je dugoročnu dozvolu za emitovanje od Regulatorne agencije za komunikacije.

Prvi signali programa Radija Gradačac u eter su otišli sa srednjih talasa 6. aprila 1965. godine. Od tada do danas izuzetan broj novinara, urednika, spikera i tehničara svih generacija su, svako na svoj način, i svako u svom periodu, ugradili djelić sebe u ovaj medij i doprinijeli da Radio Gradačac bude ono što danas jeste.

1rg-
NIJE MALO 50!
(gradacac.org)

Comments are closed.