OŠ „Edhem Mulabdić“ akcijom uređenja okoline obilježila Dan planete Zemlje
23/04/2015

Učenici OŠ „Edhem Mulabdić“ Međiđa Donja zajedno sa svojim nastavnicima obilježili 22.4. – Dan planete Zemlje akcijom čišćenja putnog pojasa dionica Kerep-Međiđa Gornja.                                        

 z1

Svjesni činjenice da nam je priroda sve zagađenija a da su posljedice toga još veće slijedimo i promovišemo ekološku parolu „Bez porasta opće kulture nije moguć ni napredak ekološke kulture“.    

Cilj naše akcije ogledao se u sljedećem:

  • Jačanje svijesti kod učenika o potrebi očuvanja životne sredine
  • Učenicima istaknuti važnosti čuvanja zdravlja jer „Vraćati zdravlje je teže nego ga čuvati“
  • Upoznavanje učenika sa posljedicama nebrige o zagađenosti životne sredine neophodno je zato što „U prirodi nema ni nagrada ni kazni, imaju samo posljedice“
  • Izgradnja stavova kod učenika da za očuvanje životnog prostora nije dovoljna samo briga pojedinca, nego treba raditi na podizanju kolektivne svijesti o važnosti čiste i zdrave okoline.

 z2

                                                                                                                                                                                                                                    Moto naše akcije bazira se na ekologizmu: „Tek kada posiječete posljednje drvo, tek kada zatrujete posljednju rijeku, tek kada upecate posljednju ribu, tek tada ćete saznati da se novac ne može jesti“

 z3

Ovom prilikom smo sakupili izvjesne količine smeća te se zahvaljujemo javnom preduzeću „Komunalac“ Gradačac koje se pobrinulo za odvoz sakupljenog smeća na deponiju kao i Općini Gradačac koja je potpomogla ovu akciju, takođe i Radiu Gradačac i Gradačačkom info portalu koji su propratili našu akciju informiranjem građana.

Gradacac.org/OŠ Edhem Mulabdić

 

Comments are closed.