VIDEO: Klizište u Kerepu ugrožava 16 kuća, jedna porodica iseljena
24/02/2015

kliziste

Elementarne nepogode ni ove godine nisu poštedile općinu Gradačac. Zabilježena su 143 klizišta u periodu od januara do polovine ovog mjeseca i čak dvije trećine ovog broja su novo aktivirana pomjeranja tla. Tri klizišta su oštetila lokalne puteve, dva klizišta ugrožavaju farme a ugroženo je 109 objekata. Jedna porodica je zbog klizišta morala napustiti svoj dom u Kerepu.

 

Problemi općine Gradačac sa klizištima datiraju još od 1996. godine. Iz tog perioda do maja 2014. godine evidentirano je 419 klizišta, dok se od maja do decembra prošle godine zbog velikih padavina i poplave javilo 368 klizišta. Pomjeranje tla se nastavilo i u ovoj godini zbog čega su u općini Gradačac proglasili stanje prirodne nesreće od klizišta. Njaveći broj klizišta je registrovan u južnom dijelu Gradačca i to u mjesnim zajednicama Mionica 3, Kerep, Zelinja Donja i Srednja, Međiđa Donja, Srednja i Gornja, Jelovče Selo i Jasenica. Poduzete su interventne mjere na pojedinim klizištima i to pobijanje šipova, peglanje terena i formiranje odvodnih kanala.

– Na žalost, općina Gradačac se ponovo susreće sa problemom aktiviranja velikog broja klizišta. Najugroženiji je južni dio općine. Međutim, gotovo da nema dijela općine na kojem nisu registrovana nova klizišta. Tokom prošle godine imali smo oko 419 klizišta koja su novoevidentirana u tom periodu a od nove godine do danas imamo 143 klizišta od kojih stotinu ugrožava veliki broj stambenih objekata, kazao nam je Edis Dervišagić, načelnik općine Gradačac

Kerep je jedno od najugroženijih područja u Gradačcu. Klizišta ugrožavaju oko 16 kuća.

– Na lokaciji Kalajlića je prijavljeno novo  klizište u periodu od januara do februara ove godine. I u ovom momentu ovo je jedno od najugroženijih mjesta gdje se nalazi oko 16 stambenih objekata i svi su ugroženi pokretanjem mase čitavog brda, počev od farme u podnožju pa do kuća gdje su geolozi sugerisali iseljenje nekoliko objekata kako bi smo preduprijedili nesretne slučajeve – znači fizičko stradanje stanovništva, ističe Isam Sendić, šef službe Civilne Zaštite općine Gradačac.

Zbog školovanja djece Hasan Hasanović nije napustio svoj dom kojem prijeti klizište. On se nalazi tik iznad farme pilića a novo kretanje tla bi uništilo, kako njegovu kuću tako i komšijsku farmu. Za sada se nada da će šipovi, koje je u zemlju postavila civilna zaštita, zadržati nadiranje klizišta. NJegov rođak se preselio u alternativni smještaj.

– Nisam se mogao iseliti, ali moj amdižić jeste. Trenutno nemam gdje a i djeca mi idu u školu. Jedno u Međiđu a jedno u Gradačac. Došli su juče, udarili ove šipove pa ćemo vidjeti kako i šta dalje, kaže Hasan Hasanović.

Klizišta su prošle godine u Gradačcu uništila 25 kuća, a oštećeno ih je 57. Privremeni smještaj je bio obezbjeđen za 15 porodica, dok je 10 vlasnika uništenih objekata smješteno kod porodica. Za popravku oštećenih objekata izdvojeno je 150 000 KM a obezbjeđeno je i 16 placeva za izgradnju objekata gdje su aktivnosti u završnoj fazi. Sada su potrebna sredstva i za sanaciju ovogodišnjih klizišta.

– Nama u ovom momentu predstavljaju problem novi prioriteti kada su u pitanju klizišta. Imamo nekoliko projekata starih klizišta a sada imamo nova za koja u ovom momentu nemamo projektnu dokumentaciju a to će predstavljati ogroman problem s obzirom na ovo vrijeme i sredstva, zabrinut je načelnik općine.

U ovih 19 godina u Gradačcu je registrovano preko 800 klizišta. Uzroci su prirodne nepogode ali i nepovoljna geološka građa terena. Naime, zemljište ovog područja je ugroženo raznim raspadima, erozijama i defundacijama. Takođe, tlo je u većem dijelu sastavljeno od slabovezane i nevezane stijenske mase i prošarano je glinovitim i pjeskovitim komponentama. Tereni sa blagim padinama su su labilni i u slučaju gradnje u kojoj se ne pridržavaju građevinske norme, postaju nestabilni.

(GIP/RTVTK.ba)

Comments are closed.