PUŠAČE VIŠE BRINE IZGLED NEGO ZDRAVLJE Većina cigaretu baca zbog žutih zubi, ne zbog raka
14/01/2014

smok1_628004S1Mnoge pušače više brine učinak cigareta na izgled nego na zdravlje, otkrila je velika anketa napravljena za potrebe britanskog proizvođača elektronskih cigareta. Usporkos potencijalno fatalnim posljedicama dugotrajnog pušenja duhana, velikom postotku pušača znatno teže padaju bore i žuti zubi nego, recimo, štete na plućima.

Istraživanje je pokazalo i da je više od polovice pušača pokušavalo prestati pušiti (ili to namjerava) zbog izgleda.

Dubinsko istraživanje stavova 1500 sadašnjih i bivših pušača otkrilo je i će jedan od sedmoro njih prestali pušiti ako zamijete probleme s izgledom. Više od četvrtine bivših pušača reklo je da je izgled bio glavni razlog za odbacivanje duhana.

Predstavnik naručitelja istraživanja Dave Levin kaže kako je jedan od razloga za ovakve rezultate studije leži u tome što, ma koliko se govorilo o zdravstvenim problemima koji su posljedica pušenja, oni nisu uvijek jasno vidljivi.

– A učinak na izgled je jasan, vidite to svaki put kada se pogledate u ogledalo, bilo da se radi o borama, obojenim zubima ili lošem tenu – rekao je u izjavi za medije.

Golemih 88 posto ispitanika izjavilo je da su požalili što su ikad zapalili cigaretu, jer se to sada vidi na njihovu izgledu. Prosječna dob u kojoj su počeli zamjećivati negativne promjene na svojem licu i tijelu je 32 godine.

Stračnjaci kažu – bilo koji razlog za prestanak pušenja je dobar. Pa bila to i taština.

10 učinaka pušenja na izgled koje najviše zabrinjavaju pušače

1. Požutjeli zubi

2. Loš dah

3. Općenito loš miris

4. Produbljenje bora

5. Produbljenje sitnih linija na licu

6. Žuti nokti/prsti

7. Gubitak zubi

8. Naborana usta/usne

9. Loš ten

10. Ružna boja lica, kože

(gradacac.org/jutarnji.hr)

Comments are closed.