KOJA HRANA ŠTITI OD DIJABETESA? Pročitajte što trebate jesti i piti kako bi spriječili kroničnu upalu organizma
22/01/2014

Unos velike količine flavonoida, ali i antocijanina te drugih tvari prisutnih u bobičastom voću, čaju i čokoladi može donijeti zaštitu od razvoja dijabetesa tip 2, pokazalo je istraživanje objavljeno u posljednjem broju stručne publikacije Journal of Nutrition.

blu1_629969S1Istraživanje u koje je bilo uključeno više od 2.000 ispitanika pokazalo je da je visok unos određenih tvari iz tih namirnica povezan s nižom inzulinskom rezistencijom te boljom regulacijom šećera u krvi. Otkriveno je i da te namirnice smanjuju upalu koja se, ako je kronična, također povezuje s dijabetesom, ali i bolestima srca i krvnih žila te rakom.

Voditelj istraživanja, prof. Aedin Cassidy sa Sveučilišta East Anglia, kaže da su se usredotočili na flavonoide, koji su prisutni u aromatičnom bilju i povrću, poput peršina, celera i majčine dušice, te na antocijanine, prisutne u bobičastom voću, crnom grožđu i drugom tamno crvenom voću i povrću te u vinu.

Otkrili su da osobe koje u organizam unose puno antocijanina i flavonoida imaju manju inzulinsku rezistenciju, a poznato je da je visoka inzulinska rezistencija povezana s dijabetesom tip 2. Drugim riječima, osobe koje često i u velikim količinama konzumiraju namirnice bogate tim tvarima, a to su bobičasto voće, aromatično bilje, crno grožđe, ali i čokolada i čaj, imaju manji rizik za razvoj dijabetesa.

Također, istraživanje je pokazalo da su ispitanici koji su konzumirali najviše antocijanina imali najmanje šanse da razviju kroničnu upalu, a ona se povezuje s najvećim zdravstvenim problemima današnjice, kao što su dijabetes, debljina, bolesti srca i krvnih žila te rak.

Oni koji su konzumirali najviše flavonoida povisili su u organizmu razinu proteina koji pomaže u reguliranju raznih metaboličkih procesa, među kojima je i reguliranje šećera u krvi. Jedino što znanstvenici zasad još ne mogu točno reći jest koju količinu tih tvari treba dnevno unijeti u organizam kako bi se stvarno smanjio rizik za razvoj dijabetesa tip 2.

Autori istraživanja kažu da su naročito uzbuđeni zbog ovih rezultata, između ostalog i zato što su pokazali da neke komponente čak i onih namirnica koje se obično smatrau nepoželjnim, poput čokolade ili vina, mogu biti korisne za naš organizam.

(gradacac.org/jutarnji.hr)

Comments are closed.