Ministar Hasić sa saradnicima posjetio Općinu Gradačac
22/02/2013

ministar_hasicDanas je u zvaničnoj posjeti Općini Gradačac boravio ministar za rad, socijalnu politiku i povratak u Vladi Tuzlanskog kantona Sead Hasić. U pratnji ministra Hasića bili su i pomoćnici ministra za socijalnu zaštitu i povratak.

Povod današnjeg sastanka jeste sagledavanje mogućnosti zajedničkog realiziranja projekata na općini Gradačac. Radi se, prije svega, o projektima iz oblasti povratka i, ono što je redovna djelatnost u okviru resornog ministarstva, unapređenje socijalne zaštite i zaštite porodica sa djecom. Prema riječima minisra Hasića zaključeno je da “u Gradačcu postoje potencijali da se pristupi deinstitucionalnom smještaju djece koja su pod rizikom od razvoda brakova i koja su bez roditeljskog staranja”. Sagledana su iskustva socijalne zaštite djece koja su smještena u kuću “Duga”. Na bazi stečenih iskustava, a u cilju socijalne brige za djecom bez roditeljskog staranja, sagledane su mogućnosti zajedničkog realizaranja projekta socijalnog staranja za djecom kroz projekat koji je započet sa Italijanskom organizacijom GVC. “Taj projekat bi poslužio kao pilot projekat za područje, ne samo Tuzlanskog kantona, nego i cijele Bosne i Hercegovine” istakao je ministar Hasić. Dogovorene su aktivnosti oko izrade elaborata za realizaciju navedenog projekta.

Ministar saaradnicima je upoznat da je proteklom periodu Općina Gradačac kandidovala dva projekta iz domena povratka zajedno sa susjednim općinama kod Ministarstva civilnih poslova BiH i Federalnog ministarstva za povratak. Radi se o projektu izgradnje puteva kroz Gornju Tramošnicu i prema Avramovini. Općinski načelnik mr.sci. Edis Dervišagić naglasio je “da je današnji radni sastanak iskorišten da se ustanove mogućnosti oko zajedničkog kandidovanja određenih projekata kroz pomaganje povratka, ulaganje u infrastrukturu i socijalnu zaštitu.”

Uskoro će uslijediti aktivnosti na izradi elaborata na što efikasnijem zbrinjavanju djece kroz tzv. GVC projekat smještaja djece bez roditeljskog staranja.

Comments are closed.