Održan okrugli stol na temu „Rani brakovi u romskoj zajednici“
22/11/2012

Misija OESS-a u BiH, u suradnji s nevladinom organizacijom „Bolja Budućnost“ iz Tuzle, organizirala je danas u Gradačcu okrugli stol na temu Rani brakovi u romskoj zajednici.

OESSSlužbenik za ljudska prava pri Regionalnom uredu OESS Tuzla Samir Arnaut upoznao je nazočne s pravnom legislativom BiH vezanom za  sklapanje bračnih zajednica prije navršenog punoljetstva.Kazao je kako je to najčešće slučaj kod romske populacije ali da takvih slučajeva ima i u drugim zajednicama. Istaknuo  je da se ovakve pojave u BiH prećutno toleriraju, dok u zemljama Europske unije one imaju odlike kaznenog djela i počinitelji snose zakonske sankcije.

Predstavnica udruženja Roma „Bolja budućnost“ Tuzla, Larisa Kovačević istaknula je da se nad romskom djecom i ženama konstantno vrši diskriminacija i nasilje. „Romske žene su u BiH dvostruko diskroiminirane, prvo polno kao žene a drugi puta kao pripadnice nacionalne manjine“, kazala je Kovačevićeva. Dodala je da su Romi u BiH najveća nacionalna manjina koja, prema neslužbenim podacima, broji između 30.000 i 60.000 pripadnika i da se bore za puko preživljavanje.

Okruglom stolu u Gradačcu prisustvovali su predstavnici Centra za socijalni rad, Policije, škola i nevladinih romskih organizacija.

Comments are closed.